Welkom. inloggen
rss rss rss

Welke spelers gaan Twente forse winst opleveren?

Fans van Twente zullen niet ontevreden zijn over dit seizoen. Want na het rampzalig verlopen seizoen 2015-2016, waarin de club kopje onder dreigde te gaan, is de huidige plek in het linker rijtje een meevaller. En aangezien de selectie vrij jeugdig is, kan Twente de komende jaren ook een paar lucratieve transfers tegemoet zien.

Laten we beginnen met inzoomen op de leeftijdsopbouw van de selectie. Alleen Ajax durft en kan jongere elftallen de grasmat opsturen dan de vereniging uit Enschede. Al twee keer in het seizoen 2016-2017 koos Ajax-trainer Peter Bosz voor een basisteam met een gemiddelde leeftijd van onder de 22 jaar. Dat waren de twee jongste basisteams van dit seizoen tot nu toe. Maar op die lijst volgen daarna enkele basisteams van Twente, met een gemiddelde leeftijd van 22 en 22,1 jaar.

In de match tegen ADO Den Haag, van 24 februari 2017 (1-1), was de gemiddelde leeftijd van FC Twente bijvoorbeeld 22 jaar. Er stonden aan de aftrap drie tieners op het veld (Hidde te Avest, Fredrik Jensen en Enes Unal) en ook nog vier spelers van 20 jaar. De “oudste” voetballer stond precies op de plek waar je een wat meer ervaren kracht wilt hebben: onder de lat. Doelman Nick Marsman is al met al ook pas 26 jaar, nog jong voor een keeper.

Met andere woorden: de potentie van deze selectie is enorm. Begin vorig jaar ging Twente nog de winterstop in als een van de grootste degradatiekandidaten, volgens bookmakers als Betway. Vriend en vijand waren het er over eens dat Twente werd gered door de fenomenale Hakim Ziyech, die inmiddels het shirt van Ajax draagt. Na zijn transfer, begin dit seizoen, was er de vrees dat Twente weer een jaartje door zou modderen in de onderste regionen van de Eredivisie.

Maar niet bleek minder waar. Wel vaker komt het in voetbalploegen voor, dat als de grote leider en blikvanger wegvalt, jongere talenten wat meer van zichzelf durven te laten zien. Hockey-trainer Paul van Ass sprak daar in 2012 op poëtische wijze over: “Als je twee heel grote bomen uit het bos weghaalt, krijgen de kleinere bomen, struiken en gewassen meer zon. Daardoor kunnen ze sneller en beter tot bloei komen.”

Zo ging het ook bij FC Twente. Enes Ünal is een van de meest doeltreffende spitsen van de competitie. Na 1.829 minuten speeltijd heeft hij er elf gemaakt en dat komt neer op gemiddeld een halve goal per 90 minuten. Daarmee komt hij behoorlijk in de buurt van toppers als Kasper Dolbert (0,6) en Nicolai Jorgensen (0,6). Qua aantal doelpogingen per 90 minuten staat hij gedeeld zesde, met Dolbert, met een saldo van 3,5 per match.

DSC00010 by stadiumguide, on Flickr
"DSC00010" (CC BY-SA 2.0) by stadiumguide

Geen wonder dat de site Transfermarkt Ünal ziet als de Twente-speler met de hoogste marktwaarde. Natuurlijk is de geldwaarde van een speler pas concreet, zodra hij aan een andere club wordt verkocht, maar de experts schatten zijn waarde in op 5,5 miljoen euro. Helaas voor Twente komt dat geld bij een eventuele transfer niet in hun zakken terecht, want hij wordt gehuurd van Manchester City.

Maar niet getreurd, want talenten als Jeroen van der Lely (20 jaar), Ter Avest, Bersant Celina (20) en Joachim Andersen (20) staan wel bij de Tukkers onder contract. Van der Lely is een tackle-monster dat al het hele seizoen zonder vrees naar de grond gaat om zijn tegenstanders de bal te ontfutselen. Nog steeds staat Van der Lely hoog op de lijst met meeste tackles en eind november 2016 stond hij daar zelfs bovenaan.

Alleen maar jonge spelers hebben garandeert helemaal niks voor de toekomst. Maar de jongelingen van Twente hebben meer dan genoeg laten zien om hoop te mogen hebben op hetzij steeds hogere posities in de eredivisie, en dan anders wel op knallers van transfers.

Het item wordt geladen...

 

 

Het item wordt geladen...
Het item wordt geladen...

"Binnen nu en anderhalf jaar gaat het ontzettend clashen"

Gisteren om 21:21 door Soccernews.nl

Gertjan Verbeek heeft in relatief korte tijd zijn stempel gedrukt op het beleid van FC Twente. Volgens presentator Bert van Losser van RTV Oost gaat dat wel heel ver."Iedereen in de organisatie van FC Twente wacht tot wat Verbeek beslist en dat gaat er gebeuren", zo laat Van Losser weten. "Dat lijkt me echt de dood in de pot in een voetbalclub. Dat één iemand in een voetbalorganisatie bepaalt wat de koers moet worden."Verbeek is naast hoofdtrainer ook technisch manager bij FC Twente. "Dat is misschien wel de domste zet, die Jan van Halst heeft kunnen doen...

Welkom Adam en Mounir

Gisteren om 19:59 door TwenteInsite

Midden jaren zeventig groeide ik op in de Wesselerbrink (Enschede Zuid). Ieder vrij uurtje werd besteed aan het voetballen buiten op de diverse daartoe geschikte en vaak ook, minder geschikte veldjes. School tegen school, straat tegen straat, maar meestal gewoon via het samenstellen van teams uit de jongens die er die … [Lees meer...]

"Dán vind ik Maher toch verder dan Hendrix"

Gisteren om 19:21 door Soccernews.nl

FC Twente heeft deze week de komst van Adam Maher bekendgemaakt. De 24-jarige middenvelder moet in Enschede een belangrijke schakel worden, nadat het PSV-avontuur op een deceptie is uitgelopen."Het is natuurlijk wel een uitstekende voetballer", stelt journalist Tijmen van Wissing van RTV Oost. "Maher is wel een jongen die op acht of zes komt te spelen. Het is een geweldige voetballer en hij is écht fit. Het is ook een goede jongen, er gaan niet veel negatieve verhalen over hem rond."Bij PSV wist de middenvelder niet te slagen. "Het is een flop geworden bij PSV&q...

Assaidi blijft bij Twente: "Wij laten geen speler meer gaan"

Gisteren om 15:21 door Soccernews.nl

FC Twente neemt snel afscheid van Dejan Trajkovski, die bij het Hongaarse tweededivisionist Puskus Akademika zijn loopbaan voortzet. Verder gaat de deur in principe op slot."Voor de twintig spelers die in de bus naar Roda JC stappen, gaat de deur dicht. Wij laten geen speler meer gaan", zo benadrukt trainer Gertjan Verbeek aan TC/Tubantia. Ook smaakmaker Oussama Assaidi blijft dus in principe in Enschede."Of er moet een enorm bod op een speler komen wat je niet kunt weigeren. Maar in principe is Dejan de laatste vertrekker. Met deze spelers gaan we het doen", aldus Verbeek,...

Dejan Trajkovski vertrokken bij FC Twente, Jari Oosterwijk zegt Cambuur af

Gisteren om 15:20 door RTV Oost

Dejan Trajkovski is definitief vertrokken bij FC Twente. De linksback kwam niet in de plannen van trainer Gertjan Verbeek voor en gaat spelen voor het Hongaarse Puskus Akademika.Jari Oosterwijk leek naar SC Cambuur te vertrekken. De spits en FC Twente waren er al uit met de Friese club, maar de aanvaller zag toch af van een overgang naar Leeuwarden. Trainer Verbeek gaf daarnaast aan dat er van de spelers die morgen in de bus stappen naar Kerkrade voor het duel bij Roda JC, niemand meer mag vertrekken.

 
Deze website gebruikt cookies voor inloggen, bezoekersstatistieken en advertenties. Klik hier om meer te lezen over ons cookie gebruik.