Welkom. inloggen
rss rss rss

10 toptransfers van Ted van Leeuwen: van Huntelaar tot Bony

Ted van Leeuwen heeft in zijn carrière als technisch directeur een reputatie opgebouwd als transfertovenaar. Bij AGOVV, Vitesse, Valletta FC, Anorthosis Famagusta, FC Twente, Esbjerg fB, weer FC Twente en NEC bracht hij met beperkte middelen bijzondere spelers binnen. We vroegen Van Leeuwen n... Lengte: 2183 woorden

-
"Dries Mertens katapulteerde de voetbalhemel in."
"Voor iemand als ik die van nature op de toekomst georiënteerd is, is het niet eenvoudig terug te kijken of mensen te categoriseren. Er is een verschil tussen een goede speler en een goede transfer. Voor spelers die de top niet hebben bereikt, maar wel alles uit hun carrière hebben gehaald, heb ik evenveel bewondering. Een top 10 is een onmogelijke klus. Wat zijn criteria voor een geslaagde transfer? Iedere speler, iedere situatie is anders. Voetbal is geen absolute wetenschap, voetbal is een mening. Ik heb zo’n 50 transferwindows meegemaakt en honderden spelers aangetrokken. Over een top 10 had ik nog nooit nagedacht. Ik ga ongetwijfeld mensen tekort doen. Dat is het probleem met lijstjes, maar net zoals bij transfers moet je keuzes maken. Van de honderden aankopen, heb ik er toch maar 10 mogen selecteren. Eigenlijk hoort Lasse Schöne ook in de lijst. Hij is een van de allerbeste spelers en fijnste persoonlijkheden met wie ik heb mogen werken, maar op zijn carrière heb ik niet veel invloed gehad."
"Klaas-Jan Huntelaar was de allereerste speler met wie ik in contact trad. AGOVV was toegelaten tot het betaalde voetbal en we hadden 1,5 jaar om ons voor te bereiden. In die tijd moest ik een selectie samenstellen. Als technisch directeur van een kleine club had ik veel tijd om zelf te scouten. Daarom komen veel geslaagde ontdekkingen uit de AGOVV-tijd. De grootste uitdaging was om de spelers te overtuigen, want financieel was er weinig mogelijk en AGOVV kwam net kijken. In het geval van Huntelaar moest ik vooral zijn familie overtuigen, want voor hen was AGOVV het grote onbekende.Huntelaar had twee invalbeurten gehad bij De Graafschap, maar had bij PSV en het Nederlands jeugdelftal al laten zien dat hij een absoluut gevoel had voor het maken van doelpunten. Lang niet iedereen was ervan overtuigd dat Klaas-Jan het op een hoger niveau zou kunnen. Scouten op dat niveau is ook voorstellingsvermogen. Ik wist het zeker. Hij stond altijd op de goede plaats, scoorde makkelijk, had een geweldig karakter en de absolute wil om beter te worden. We zijn samen veel op reis geweest naar wedstrijden om het niveau te bekijken dat hij moest nastreven. We gingen vaak naar Schalke 04, geografisch het makkelijkste adres. Door een speling van het lot is hij daar later aanvoerder geworden. Huntelaar heeft zijn geweldige carrière te danken aan zijn nooit aflatende wil zich te verbeteren."
"Paul Verhaegh was de tweede die ik benaderde. Ook een speler van wie iedereen dacht: ‘Die komt er nooit.’ Net als Huntelaar niet de allersnelste, maar wel een voetballende rechtsback met een inspeelpass, techniek en een gevoel voor het juiste moment kiezen. Geen geboren talent, maar Verhaegh was ook opgeleid door PSV en had een goede basis. We huurden hem voor 1 jaar, langer was niet mogelijk. Hij moest ook weer verder. Dat is altijd mijn doel geweest; spelers helpen. AGOVV was een fantastische springplank, omdat we spelers de kans gaven. Jaren later zat ik eens bij Schalke 04 – FC Augsburg. Huntelaar en Verheagh betraden het veld als de twee aanvoerders. Dat was een geweldig moment."
"Na het succes van Huntelaar en Verheagh waren mensen zich bewust van de kansen bij AGOVV. Agenten wisten: daar zit iemand die een risico durft te nemen. Zo kwam Dries Mertens bij ons terecht. Hij zat op een zijspoor bij KAA Gent, omdat ze hem in België te klein vonden. Dat slaat natuurlijk nergens op, want Dries stampt uit een familie van atleten. We konden hem voor 46.000 gulden overnemen van KAA Gent. We moesten kiezen tussen Mertens of Sven Kums, verschrikkelijk vond ik dat. Het voelde alsof ik het lot van iemand anders moest bepalen. Gelukkig is ook Sven goed terecht gekomen.Het eerste seizoen was Mertens niet supergoed. Hij had heel zijn leven bij Anderlecht gezeten en moest wennen bij AGOVV, de andere kant van het spectrum. Zijn talent was hartstikke duidelijk; het moest alleen tot bloei komen. Bij PSV is hij later geëxplodeerd. Je hebt spelers die imploderen door de druk van een topclub, anderen exploderen. Laat ze een shirt van een grote club om hun schouders glijden en ze katapulteren de voetbalhemel in. Dat gebeurde met Mertens. Dat hij de spits van Napoli zou worden had ik vooraf ook niet kunnen bedenken."
"Op het WK van 2014 in Brazilië speelden 4 spelers die hun carrière bij AGOVV zijn begonnen. Huntelaar, Verhaegh, Mertens en Nacer Chadli. Op Wikipedia staat een anekdote over Chadli die zowaar klopt. Hij kwam op proef en deed onder een valse naam mee in een oefenwedstrijd. Ik had de teammanager gevraagd om hem als Kaliffe op het wedstrijdformulier te zetten, omdat er scouts van andere clubs op de tribune zaten. Ik moest de transfer nog rondmaken met Standard Luik.We betaalden een transfersom van €7.600, maar dat mocht wel over 2 jaar betaald worden. Met zulke bedragen werkten we bij AGOVV. Chadli bleef 3 seizoenen. Het duurde lang voordat hij werd opgepikt door een Eredivisieclub. Bij FC Twente durfde Alfred Schreuder het als één van de weinige aan. Toen die transfer rond was, kwam Chadli mij thuis bedanken voor de kans bij AGOVV. Dat maak je niet veel mee. Een super elegante speler, keurig netjes. Hij heeft een mooie carrière gehad, ondanks veel blessures."
"Vitesse was onwaarschijnlijk arm voordat we met Chelsea gingen samenwerken. Onze scout Boško Bursać kwam met een lange, transfervrije middenvelder aanzetten met de naam Nemanja Matić. ‘Manja’ koos echter voor Chelsea. Maar daar speelde hij niet. Door de samenwerking konden we hem later alsnog huren. Hij werd bij Vitesse een jaar lang uitgeloften. De media en de supporters zagen het helemaal niet in hem zitten. Voor mij was hij een geweldige speler.Matić heeft alles. Een geweldige techniek, aan de bal fantastisch en hij heeft alle oplossingen van te voren al gezien. Hij heeft een wereldcarrière gehad bij Benfica, Chelsea, Manchester United en nu AS Roma. Mensen zeurden wel eens over de samenwerking van Vitesse met Chelsea, maar een speler als Matić was anders nooit naar de Eredivisie gekomen."
"Robin Gosens speelde als amateur in Duitsland toen we hem volgden, maar het duurde een heel jaar om hem naar Vitesse te halen. Hij had bij 4 Duitse amateurclubs gevoetbald en met al die clubs moest een regeling getroffen worden. Anders waren de opleidingskosten te hoog geweest bij een verkoop in de toekomst. Robin moest ook zijn school nog afmaken in Duitsland. Daarna kwam hij naar Arnhem.Robin is nooit doorgebroken bij Vitesse. We hadden zelfs internationals in het tweede spelen. Hij zat meestal op de bank, omdat hij dat op basis van zijn werklust op de training verdiende. Maar Robin heeft een ijzeren wil getoond, nooit opgegeven en zijn weg via Dordrecht en Heracles afgelegd. Hij had later geluk dat hij perfect in het plaatje van Atalanta paste.Het ontroerde me toen hij zijn debuut voor Duitsland maakte. Ik zat met een brok in mijn keel achter de televisie, omdat ik weet hoe zwaar zijn traject was. Robin heeft alles zelf gedaan. Behalve zijn zaakwaarnemers Hakim Slimani en Peter Hofstede hoeft hij niemand te bedanken."
"Eervolle vermelding: Aitor Cantalapiedra"

Oosting niet naar Feyenoord: “Nog lang niet klaar”

Gisteren om 20:21 door Soccernews.nl

Zijn naam werd gelinkt aan Feyenoord, maar Joseph Oosting blijft FC Twente trouw. Het is de bedoeling dat de oefenmeester zijn doorlopende contract gaat openbreken en verlengen.Oosting ligt nog tot medio 2025 vast bij FC Twente, dat ook een optiejaar bezit. De Tukkers willen hem nu tot medio 2027 op de loonlijst plaatsen. “Ik ben nog lang niet klaar hier en wil heel graag bij FC Twente blijven. We zijn met iets moois bezig. Er zullen ongetwijfeld ook nog mindere tijden komen, maar dat staat los van alles”, vertelt hij aan de Tubantia.“Ik zit bij een geweldige club, die volop ...

De Oosttribune: "We gaan Europa in!"

Gisteren om 18:04 door RTV Oost

FC Twente gaat Europa in, Go Ahead Eagles mogelijk ook en Arne Slot ook, maar bij welke club? Kijk hier naar een nieuwe uitgave van De Oosttribune.Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.

‘Feyenoord krijgt kraakhelder Oosting-nieuws’

Gisteren om 18:03 door Soccernews.nl

Joseph Oosting werd de afgelopen dagen volop genoemd als een potentiële opvolger van Arne Slot bij Feyenoord, maar de coach heeft besloten zijn contract bij FC Twente te gaan verlengen. Volgens ESPN lonkt een akkoord tussen werkgever- en nemer.SN Betrouwbaarheidsmeter:De 52-jarige Oosting zal tot medio 2026 bijtekenen in de Grolsch Veste, met de eenzijdige optie voor de club tot verlenging met een extra jaar. Eerder meldde De Telegraaf nog dat Oosting topkandidaat was bij Feyenoord, maar die speculaties kunnen dus de ijskast van De Kuip in.“Ik lees het en het is mooi, maar ik werk b...

Oosting blijft en verlengt contract met FC Twente

Gisteren om 16:46 door TC Tubantia

Joseph Oosting (52) en FC Twente zijn nagenoeg akkoord over een nieuw contract. De oefenmeester is bezig aan zijn eerste seizoen in Enschede en loodste de ploeg afgelopen woensdag naar de groepsfase van de Europa League. Oosting heeft nu nog een verbintenis voor twee seizoenen, maar daar komt een jaar bovenop.

Luc Stolker naar FC Twente/Heracles Academie

Gisteren om 16:38 door FCTwente.nl

Luc Stolker gaat komend seizoen de FC Twente/Heracles Academie versterken. Stolker gaat aan de slag als Connection Coach. Hij is in deze rol verantwoordelijk voor het individueel begeleiden van Academie-spelers die dichtbij de stap naar de eerste elftallen zitten. De geboren Enschedeër was tussen 2012 en 2020 ook werkzaam binnen de Twentse jeugdopleiding. Afgelopen seizoenen was Stolker actief voor de jeugdopleiding van Ajax.