Welkom. inloggen
rss rss rss

Trots op spandoek FC Twente supporters

Voetbalgoelag

Soms kun je trots zijn op voetbalsupporters. Op 24 november ging ik met zoonlief naar de wedstrijd VVV-Venlo – FC Twente. We hebben nu eenmaal vreemde hobby’s. Vlak voor de wedstrijd nam het hele stadion met applaus stelling tegen het racisme in de voetballerij.

Niets bijzonders. Ik vermoed dat ze dat in dat weekend op alle voetbaltribunes hebben gedaan. Bijzonder was wel dat de supporters van de bezoekende club een spandoek ontrolden met daarop de volgende tekst: ‘Racisme is bizar, evenals afreizen van KNVB naar WK in Qatar’.

‘Het spandoek legt verband tussen racisme op de voetbalvelden en het WK-voetbal in Qatar’
De poëzie – bizar, Qatar – is natuurlijk jaloersmakend mooi. Maar wat ik echt goed aan dat spandoek vond, is dat er een verband wordt gelegd tussen het alledaagse racisme op de voetbalvelden en het organiseren van het WK-voetbal in de woestijnstaat. Dat toernooi, dat over drie jaar moet plaatsvinden, is immers gebouwd op racisme. De bedenkers van deze tekst moeten zich dat hebben gerealiseerd.

Misschien moet ik even het geheugen wat opfrissen. In Qatar worden op dit moment negen voetbalstadions gebouwd. De werkzaamheden vinden plaats in ondraaglijke hitte en kosten honderden bouwvakkers – meestal afkomstig uit India, Bangladesh of Nepal – het leven.

Precieze cijfers over slachtoffers ontbreken omdat van de meesten van deze bouwvakkers de papieren zijn afgenomen. In ieder geval wist de Nepalese regering te melden dat er bij de bouw van deze stadions alleen al 1400 Nepalezen zijn omgekomen. Naar slachtoffers uit andere landen blijft het gissen. Het vermoeden bestaat dat er duizenden slachtoffers zijn.

De Engelse krant The Guardian wist te melden dat er weliswaar verbeteringen met betrekking tot de veiligheid zijn beloofd, maar dat het werk nog steeds levensgevaarlijk blijft. De gemiddelde bouwvakker verdient overigens zeven euro per dag.

Ik noem hier slechts een paar zaken en wil het verder niet hebben over de politieke situatie in het land, de mensenrechten, of de positie van vrouwen. Er zijn meer landen waar van alles mis is en waar we toch gaan sporten. Dat is het punt niet. Het gaat me om die stadions.

Die doden zijn daar gevallen, niet als gevolg van een ongelukje, maar als gevolg van systematische uitbuiting. Men werkt in Qatar aan een voetbalgoelag. En straks gaan duizenden mensen een voetbalfeest vieren tussen de geesten van al die treurige, omgekomen mannen. Dat is dus ook racisme.

De tekst op dat spandoek stelde een vraag aan voetballer, voetbalbons en voetballiefhebber tegelijkertijd: hoe kan de KNVB op geloofwaardige wijze het racisme rondom de voetbalvelden bestrijden, als ze straks doodleuk met Oranje naar de woestijn afreist?

René ten Bos is hoogleraar filosofie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Reageer via columnist@fd.nl.

-
"Racisme is bizar, evenals afreizen van KNVB naar WK in Qatar"
"Het spandoek legt verband tussen racisme op de voetbalvelden en het WK-voetbal in Qatar"

Oosting niet naar Feyenoord: “Nog lang niet klaar”

Gisteren om 20:21 door Soccernews.nl

Zijn naam werd gelinkt aan Feyenoord, maar Joseph Oosting blijft FC Twente trouw. Het is de bedoeling dat de oefenmeester zijn doorlopende contract gaat openbreken en verlengen.Oosting ligt nog tot medio 2025 vast bij FC Twente, dat ook een optiejaar bezit. De Tukkers willen hem nu tot medio 2027 op de loonlijst plaatsen. “Ik ben nog lang niet klaar hier en wil heel graag bij FC Twente blijven. We zijn met iets moois bezig. Er zullen ongetwijfeld ook nog mindere tijden komen, maar dat staat los van alles”, vertelt hij aan de Tubantia.“Ik zit bij een geweldige club, die volop ...

De Oosttribune: "We gaan Europa in!"

Gisteren om 18:04 door RTV Oost

FC Twente gaat Europa in, Go Ahead Eagles mogelijk ook en Arne Slot ook, maar bij welke club? Kijk hier naar een nieuwe uitgave van De Oosttribune.Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.

‘Feyenoord krijgt kraakhelder Oosting-nieuws’

Gisteren om 18:03 door Soccernews.nl

Joseph Oosting werd de afgelopen dagen volop genoemd als een potentiële opvolger van Arne Slot bij Feyenoord, maar de coach heeft besloten zijn contract bij FC Twente te gaan verlengen. Volgens ESPN lonkt een akkoord tussen werkgever- en nemer.SN Betrouwbaarheidsmeter:De 52-jarige Oosting zal tot medio 2026 bijtekenen in de Grolsch Veste, met de eenzijdige optie voor de club tot verlenging met een extra jaar. Eerder meldde De Telegraaf nog dat Oosting topkandidaat was bij Feyenoord, maar die speculaties kunnen dus de ijskast van De Kuip in.“Ik lees het en het is mooi, maar ik werk b...

Oosting blijft en verlengt contract met FC Twente

Gisteren om 16:46 door TC Tubantia

Joseph Oosting (52) en FC Twente zijn nagenoeg akkoord over een nieuw contract. De oefenmeester is bezig aan zijn eerste seizoen in Enschede en loodste de ploeg afgelopen woensdag naar de groepsfase van de Europa League. Oosting heeft nu nog een verbintenis voor twee seizoenen, maar daar komt een jaar bovenop.

Luc Stolker naar FC Twente/Heracles Academie

Gisteren om 16:38 door FCTwente.nl

Luc Stolker gaat komend seizoen de FC Twente/Heracles Academie versterken. Stolker gaat aan de slag als Connection Coach. Hij is in deze rol verantwoordelijk voor het individueel begeleiden van Academie-spelers die dichtbij de stap naar de eerste elftallen zitten. De geboren Enschedeër was tussen 2012 en 2020 ook werkzaam binnen de Twentse jeugdopleiding. Afgelopen seizoenen was Stolker actief voor de jeugdopleiding van Ajax.