Enkele post bekijken
Oud 13-10-2011, 11:30   #277
Kneupke
Heya de Keu!
Kneupke's Avatar

Locatie:Borne/Enschede
Stadion:106
Tactiek:
Toto:
Posts:16,215
Wil je topsport, dan moet je ook betalen

Het werd aangekondigd als een historisch moment in het vrouwenvoetbal: de speelsters van landskampioen FC Twente ondertekenden gistermiddag in De Grolsch Veste als eersten in Nederland een contract.

Valt het inderdaad te kenmerken als een unieke gebeurtenis? Jazeker, want FC Twente wilde de selectie al betalen vanaf de start van de vrouweneredivisie in de zomer van 2007, maar dat werd destijds niet toegestaan door de KNVB. Uiteindelijk ging de nu verantwoordelijke Stichting Vrouwen Eredivisie dit jaar overstag na een nieuw verzoek van de Enschedeërs.

„Wij willen een topsportklimaat creëren, omdat wij geloven dat het vrouwenvoetbal de toekomst heeft”, zegt voorzitter Joop Munsterman van FC Twente. „En bij topsport hoort een passende beloning. Wanneer de makelaars zich beginnen te melden in het vrou*wenvoetbal, weet je dat je iets moet ondernemen. Al was het alleen maar om te voorkomen dat speelsters voor niks naar het buitenland vertrekken. Bovendien willen wij met de FC Twente-vrouwen de Europese top halen. Dat gaat ons beslist lukken, ik denk binnen twee jaar al.”

Waarom moeten de speelsters betaald worden?
Het is absoluut noodzakelijk, meent Munsterman. Gebeurt het niet, dan haken veel meiden rond hun 21e af in het vrouwenvoetbal. Het trainen - zes keer per week bij FC Twente - valt vaak niet te combineren met een gewone baan. Daarom is het een goede zaak als de speelsters zich geheel op het voetbal kunnen richten, met eventueel daarnaast nog een studie.
Dat komt hun spel alleen maar ten goede.

Worden er nu flinke salarissen betaald?
Nee, dat is alleen het geval in landen als Rusland, waar een suikeroom rustig 80 à 90 mille per seizoen uitkeert aan topvoetbalsters.

De meeste selectieleden van FC Twente komen uit op het minimumloon- plus. Het wordt niet hardop gezegd, maar dat is jaarlijks globaal tussen de 20.000 en 30.000 euro. Natuurlijk wordt er rekening mee gehouden of een speelster international is of veel ervaring heeft opgedaan. In dat geval verdien je veel meer dan een jeugdig talent. De overwinningspremie (helemaal niet zo’n hoog bedrag) is een uitkomst voor die laatste groep. Bij een zege roepen ze dan ook: ‘Zij winnen, wij pinnen’. Overigens krijgt voorzittersdochter Marthe Munsterman, die ook bij de selectie zit, volgens haar vader nog steeds zakgeld.

Is FC Twente - nu er sprake is van betaald vrouwenvoetbal - verplicht een opleidingspremie over te maken aan de amateurclubs waar de speelsters vandaan komen? En moet er aan die vereniging ook een transfervergoeding betaald worden als een voetbalster elders een contract tekent?
Nee, dat is niet het geval, laat Munsterman pertinent weten. Eigenlijk is er voor dit soort zaken helemaal niets geregeld voor het vrouwenvoetbal. Dat komt FC Twente goed uit, want anders zou een flinke smak geld aan amateurclubs afgedragen moeten worden.

Waar betaalt FC Twente dit allemaal van?
De voorzitter erkent dat er de eerste jaren alleen maar geld bij moest. „We hadden zelfs geen trainingsveld, dat moesten we huren”, vertelt Munsterman. „Alles moest uit eigen zak betaald worden. Stiekem, anders zouden de sponsors van onze mannenafdeling boos worden. Die zagen liever dat we er een speler bijkochten.” Inmiddels maakt de sponsoring bij het vrouwenvoetbal een enorme groei door. De preses: „Het is ongelooflijk in deze recessietijd. Tegen de verdrukking in worden we alsmaar groter. Het is toch veelzeggend dat onze begroting bij de vrouwen in een jaar is gestegen van 4 naar een kleine 8 ton. We willen best als rolmodel dienen voor andere clubs -bijvoorbeeld Ajax, PSV en Feyenoord - om te kunnen instappen.”

Hoe groot is de kans dat er volgend seizoen een BeNe-League komt, met clubs uit België en Nederland?
Munsterman, die zelf de initiatiefnemer is: „60-40, schat ik. Het vrouwenvoetbal moet gewoon professioneler worden. Wanneer ’ t niet lukt, komt er in elk geval een BeNe-Cup, een bekercompetitie.”


Tubantia
Bijgesloten Plaatje(s)
 
__________________
Dikke leu leeft korter maar ze zit langer an toafel
Kneupke is offline   Met citaat antwoorden