Enkele post bekijken
Oud 18-11-2011, 11:27   #124
Kneupke
Heya de Keu!
Kneupke's Avatar

Locatie:Borne/Enschede
Stadion:106
Tactiek:
Toto:
Posts:16,110
Oostelijke voetbalderby leeft vooral in Almelo

Heracles en FC Twente staan morgen voor de 19e keer in de geschiedenis tegenover elkaar. De derby leeft in Almelo meer dan in Enschede. Dat komt vooral door botsende emoties in Almelo richting FC Twente.

Is een echte Heraclied automatisch tegen FC Twente? Ja, klinkt het overtuigend in de harde supporterskernen in Almelo. Nee, zegt de doorsnee bezoeker van het Polman Stadion. Almelo is de laatste jaren, waarin beide clubs zich in de eredivisie manifesteren, in twee groepen verdeeld geraakt als het gaat om de sympathie voor de grote buurman. Tegenover de zich altijd roerende anti-FC Twenteclan staat een zwijgende meerderheid die de groeiende topclub uit Enschede een warm hart toedraagt. Het zijn voetballiefhebbers die zich behalve Almeloër ook Tukker voelen, vaak een seizoenkaart hebben in het Polman Stadion maar ook delen in de regionale trots die FC Twente oproept.

Verder wonen er in Almelo ook FC Twente-fans die de wedstrijden in De Grolsch Veste bezoeken en veel meer hebben met ‘rood’ dan met ‘zwart-wit’. Bij de thuisduels van FC Twente kleuren ook de stations in Almelo een beetje rood met fans die als eindbestemming Station Drienerlo in Enschede hebben. Ruim 400 Almeloërs hebben een seizoenkaart bij FC Twente.

Toch nog zo’n 150 Enschedeërs hebben een jaarkaart in het Polman Stadion. Het is altijd een wat tenenkrommend moment als tijdens de thuiswedstrijden van Heracles Almelo de tussenstanden op het scorebord verschijnen en FC Twente gelijktijdig speelt. Een achterstand van de Enschedeërs wordt doorgaans met gejuich begroet in het Polman Stadion. Tegelijkertijd is de gene voelbaar bij de zich minder luidruchtig uitende bezoekers, die FC Twente veel liever zien winnen en het anti-gevoel richting de ‘ noaberclub’ verafschuwen.

De tweespalt in Almelo kwam tot een beschamend hoogtepunt toen FC Twente zondagmiddag 2 mei vorig jaar de kampioenswedstrijd speelde bij NAC en Heracles thuis ADO Den Haag ontmoette. Een groot deel van de Almelose aanhang gunde Twente de titel en roerde zich in het stadion, tot afkeuring van het andere kamp dat die middag NAC steunde. Dit jaar herhaalde de geschiedenis zich op zondag 15 mei. Toen kroonden de FC Twente-haters zich tot winnaars.
De kampioensnederlaag van FC Twente bij Ajax (3-1) werd in het Polman Stadion, waar Heracles het seizoen afsloot tegen (wederom) ADO Den Haag, met euforie begroet. Tot irritatie van het andere kamp, dat de kampioensschaal zo graag voor de tweede keer richting het oosten had zien komen.

De vaste volgers van Heracles, de mannen die geen training overslaan, zijn vooral liefhebbers. Ze hebben Heracles in het hart gesloten, maar gaan op maandagavond ook wel eens in Hengelo een kijkje nemen bij een potje van het beloftenteam van FC Twente. Dat zullen FC Twente-haters nooit doen.

Die anti-FC Twentekern bevindt zich hoofdzakelijk in de harde supportersgroepen van Heracles, hoewel de gevoelens ook in andere lagen van de aanhang spelen. Veel senioren zijn de expansiedrift van FC Twente in het verleden nog niet vergeten. Enschedese bestuurders die aandrongen op één club in Twente. Die tijdgeest is al lang gepasseerd, maar sommige Heraclieden zullen de Enschedese koloniale ambities nooit vergeten. Laat staan vergeven.

Het zijn de Almeloërs die De Twentsche Courant Tubantia een rode krant vinden. Niet vanwege politieke overwegingen, maar omdat het regionale dagblad in de beeldvorming van deze groep te veel aandacht besteedt aan FC Twente, waardoor het nieuws over Heracles zou ondersneeuwen. De Heraclieden die ook wel sympathie hebben voor de club uit Enschede hoor je daar nooit over.

Die botsende gevoelens jegens die andere club in de regio spelen minder in Enschede. De FC Twentefan is vooral gefocust op FC Twente en interesseert het amper hoe het de kleine club 30 kilometer noordelijker vergaat. De derby leeft in Enschede ook veel minder, hoewel niemand met een rood hart de wedstrijd van morgenavond in het Polman Stadion wil verliezen.

In Almelo spelen de tegengestelde emoties dezer dagen weer op in de aanloop richting de derby. De harde kern smeekt bijna om een zege op FC Twente. Het is immers al vijf jaar geleden dat Heracles in Almelo FC Twente versloeg. Ook de milder gestemde fans hopen dat zwart-wit zegeviert. Maar zij leven ontspannen naar de clash toe, kunnen makkelijker leven met een nederlaag en zullen zich in dat geval zelfs troosten met de gedachte dat FC Twente de punten in de titelstrijd hard nodig heeft.

Tubantia, Henk van Schuppen
__________________
Dikke leu leeft korter maar ze zit langer an toafel
Kneupke is nu online   Met citaat antwoorden