Welkom. inloggen
rss rss rss

Groundhoppen vanuit Enschede: bezoek deze legendarische stadions

Enschede is net even strategischer gelegen dan andere Nederlandse clubs. In no time vind je jezelf en je vrienden terug oog in oog met Die Gelbe Wand, tijdens een wedstrijd in de Veltins Arena of in de zeldzame dug-out van een minder bekende parel. Ga groundhoppen met vrienden! Weekendtas achterin, routeplanner en playlist aan en op pad.

Hoe betaal je dat allemaal?

We zijn niet allemaal zo vermogend als de spelers die wekelijks in deze stadions rondrennen, dus enkele besparingstips zijn wel handig voor zo'n roadtrip. Kwestie van omdenken. Waar profvoetballers bij de eerste de beste juwelier naar binnen stappen voor een klokkie, trouwring of kekke gouden ketting, kijk jij op internet waar je voordelig horloges en sieraden scoort. Waar elke speler van pakweg Borussia Dortmund in zijn eigen auto stapt, ga jij carpoolen, zeker tijdens dit uitje. En in plaats van een peperduur hotel kijk je online voor alternatieve manieren om ergens te overnachten. Het gaat erom dat je samen lol hebt. Dat kan ook met thuis gesmeerde broodjes in plaats van dure en smakeloze sandwiches van tankstations.

Bij vrienden op bezoek in Gelsenkirchen

Het is vanaf Enschede nog geen anderhalf uur rijden naar de Veltins Arena van het met FC Twente bevriende Schalke '04. De wandeling vol afbeeldingen van iconische spelers richting het stadion is bijzonder. Op dezelfde afstand vind je het Signal Iduna Park van Borussia Dortmund. Het Weserstadion, het onderkomen van Werder Bremen, is een bezoekje waard op twee uur rijden. Al deze Bundesliga-tempels waar op hoog niveau gebald wordt, bieden rondleidingen aan. De groundhopper bezoekt volgens de ongeschreven wetten ook een wedstrijd, anders ben je er simpelweg niet geweest.

Minder bekende parels

Het zijn niet alleen de grote clubs die in de belangstelling staan van de ware groundhopper. Een minder bekende parel is Westfalia Herne, ergens tussen Bochum en Gelsenkirchen, dus een aanrader op weg naar Die Königsblauen. Beluister deze podcast van De Staantribune om erachter te komen waarom juist dit onbeduidende plekje op de bucketlist stond.

Vervallen tribunes en kapotte tickethuisjes

Het gaat vaak om de nostalgie, de rauwe voetbalgeschiedenis, de romantiek van het blauwbekken langs de lijn tijdens een vooraf kansloos geachte exercitie. Een vervallen tribune waar je je tanden in een broodje halfrauwe worst zet, het tickethuisje dat van ellende bijna uit elkaar valt, de gescheurde cornervlag die door een vrijwilliger met alle goede bedoelingen gerepareerd is om de kosten van een nieuwe uit te sparen. En niet zozeer om het voetbal, daarvoor ga je immers naar de Grolsch Veste, waar het seizoen 2022-2023 tot nu toe helemaal niet tegenvalt.

Contrast

De stap naar een legendarisch stadion is soms met een enkele handtekening onder een miljoenencontract gemaakt. De weg ernaartoe is bezaaid met wedstrijden op slecht bezochte, desolate plekken. En het dure horloge of de kapitale sportwagen kan zomaar ingeruild worden als het even tegenzit tijdens een carrière. Zonder al die onooglijke stadionnetjes die die naam goedbeschouwd niet mogen dragen, is er ook geen profvoetbal. Je begeeft je als groundhopper als het ware in de kraamkamers der talenten. En je bent met vrienden op stap!

 

-

Van den Brom wil Twente-spil naar Vitesse halen

Vandaag om 14:51 door Soccernews.nl

Als het aan John van den Brom ligt, trekt Vitesse komende zomer technisch directeur Jan Streuer weg bij FC Twente. In het verleden werkte Van den Brom al succesvol samen met de ervaren beleidsbepaler.Streuer heeft zijn taken bij Twente al grotendeels overgedragen aan Arnold Bruggink, Van den Brom hoopt dat hij nu Vitesse wil gaan helpen. “Misschien. Ik hoop het natuurlijk wel, maar Jan zit tot 1 september vast bij FC Twente”, vertelt de coach in Fresia & Milan Parkeren de Bus van ESPN.“Jan weet hoe ik erover denk. Hij is een geweldige man, maar het is ook nog eens een vak...

Driemaal scheepsrecht voor FC Twente?

Gisteren om 18:01 door Soccernews.nl

De vrouwen van FC Twente lijken de afgelopen weken onder hoogspanning te staan. Er werden reeds twee matchpoints verspeeld door de club uit Enschede. Aanstaande zaterdag begint om 16:30 uur de laatste competitiewedstrijd in de Vrouwen Eredivisie. Gaan de Tukkers het nu wel redden?De vrouwen van FC Twente staan zowat het hele seizoen bovenaan in de Vrouwen Eredivisie. Het kampioenschap leek een formaliteit. Echter is er na de winterstop de klad ingekomen bij Twente. Al twee keer eerder hadden zij de kans de titel te verzilveren, maar dit ging telkens mis. Er werd gelijk gespeeld uit bij FC Utre...

Joey Kooij op opmerkelijke plek gespot: ‘Kan toch goddomme niet waar zijn?’

Gisteren om 10:51 door Soccernews.nl

Joey Kooij is niet de meest geliefde scheidsrechter van Nederland. Afgelopen week maakte hij zich nog extra ongeliefd door op te duiken in een skybox bij AZ versus FC Twente.Verslaggever Tijmen van Wissing van RTV Oost vindt het niet kunnen. “Ik heb me daar zo over lopen opwinden. Dit kan toch niet? Die Kooij komt mij echt de strot uit. Dan zie je een shot dat hij in het stadion is, dat kan toch goddomme niet waar zijn.”Van Wissing maakt de vergelijking met Bas Nijhuis. “Dat vind ik uiterst onprofessioneel. Maar Nijhuis is onprofessioneel, die moet je lekker in de KKD laten f...

FC Twente legt Oosting definitief tot 2027 vast: "Club is volop in ontwikkeling"

7 mei 2024 om 23:02 door RTV Oost

Zijn aanblijven hing al even in de lucht en nu heeft FC Twente de verlenging van Joseph Oosting ook zelf wereldkundig gemaakt. De nummer drie van de Eredivisie heeft de verbintenis met de hoofdtrainer verlengd tot en met 2027.“We zijn goed bezig met spelers en staf en ik ben nog lang niet klaar hier”, vertelt Oosting. “Ik wilde heel graag bij FC Twente blijven en ben er trots op hier te mogen werken. De club is volop in ontwikkeling, we maken op veel gebieden stappen.""Bovendien werk ik met geweldige mensen samen. Dat geldt zeker voor de spelersgroep. Zij werken kei...

De Oosttribune: "Beroerde en beschamende speelronde voor Overijsselse clubs"

6 mei 2024 om 15:50 door RTV Oost

Het was een bewogen weekend voor de Overijsselse clubs in de Eredivisie. Alleen GA Eagles zorgde voor het goede nieuws door plaatsing voor de play-offs zo goed als zeker veilig te stellen. Minder succes voor FC Twente, dat onderuit ging bij AZ en nog niet zeker is van plek drie. Heracles werd in eigen huis gedeclasseerd door directe concurrent RKC Waalwijk en PEC Zwolle was een maatje te klein voor Feyenoord. Genoeg te bespreken op De Oosttribune. Kijk hieronder live mee.Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.